Stichting Hoestie winnaar Noorderlicht Prijs 2017

Stichting Hoestie heeft de Noorderlicht Prijs 2017 gewonnen. De Stichting ontwikkelt liefdevolle cadeautjes die kunnen helpen om het vaak ongemakkelijke contact tussen (palliatieve) patiënten en hun naasten laagdrempeliger te maken en te verdiepen.

Anna-Eva Tulkens en Bram Verhees van de Stichting kregen de prijs uitgereikt tijdens het Derde Nationale Hospicezorgcongres in Ede dat onlangs gehouden werd. Aan de Prijs is een bedrag van 1000 euro gekoppeld. De Stichting gaat die besteden aan een social media platform waarmee mensen met een ziekte hun naasten op de hoogte kunnen houden van alle facetten van hun gezondheidsreis.

De Noorderlicht Prijs is een initiatief van de Stichting Als & Dan, die daarmee haar oorsprong eert, omdat de Stichting Als & Dan een geldbedrag van het Noorderlicht Fonds kreeg toen dit Fonds werd opgeheven. De Noorderlicht Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een idee of initiatief dat voldoet aan voorwaarden als:
* kwaliteit van leven verbeterend
* licht of verlichting brengend
* met een uitstraling van schoonheid, licht en kleur
* het raakt, ontroert, geeft ruimte, maak een beetje blij of zet iets in beweging
* het is betrekkelijk eenvoudig, innovatief en niet te duur

De liefdevolle cadeautjes die Stichting Hoestie heeft ontwikkeld, voldoen daar in allerlei opzichten aan. Cadeautjes zijn bijvoorbeeld de Lichtmijbijtjes en het Buisje vol blijwerkingen. Dat dit alles uitgevoerd wordt vanuit een achtergrond waarbij eveneens sprake is van een ongeneeslijke ziekte (Anna-Eva heeft longkanker), maakt het, zoals een jurylid het omschreef, tot ‘een inspirerend voorbeeld, van hoe uit een moeilijke situatie toch de kracht te halen valt iets moois en waardevols te creëren’. Voor meer informatie over de diverse cadeautjes of bestellingen, zie www.hoestie.nl/winkel.

Vanaf november start de inschrijving voor de Noorderlicht Prijs van 2018. Mensen kunnen opnieuw voorbeelden aandragen van inspirerende initiatieven in de palliatieve of terminale zorg, die direct de terminaal zieke medemens (en diens naasten) ten goede komen. Ook mogen het initiatieven zijn die hier indirect een bijdrage aan leveren, door de dood bespreekbaar te maken en/of het taboe rond de dood te helpen verlichten. De initiatieven kunnen ingestuurd worden via een mailtje naar stichtingalsendan@gmail.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *