De Muzikale Ontmoeting winnaar Noorderlicht Prijs 2018

De Muzikale OntmoetingHet gezelschap De Muzikale Ontmoeting heeft de Noorderlicht Prijs 2018 van de Stichting Als & Dan gewonnen. Eén van de activiteiten van het gezelschap is de muzikale nachtzoen: een avondritueel voor mensen in de laatste levensfase (hospice) en voor mensen met dementie. Ilse Tummers en Verena Wild namen vrijdag 5 oktober de cheque in ontvangst die bij de prijsuitreiking hoorde, tijdens het 4e Nationale Congres voor Hospicezorg in Ede.

Muziektherapeut Ilse Tummers nam in 2015 het initiatief voor De Muzikale Ontmoeting. Ze heeft sindsdien een aantal mensen om zich heen verzameld die haar bij de uitvoering van het ritueel begeleiden. Tijdens het ritueel creëren zij een veilige, geborgen sfeer, door avond- en wiegenliedjes te zingen. Dit wordt begeleid door bij voorbeeld harp en gitaar. Meezingen kan ook onderdeel van het ritueel zijn.

“De avond of nacht kan een moeilijk en beangstigend moment voor hospicebewoners zijn en wij proberen tijdens de muzikale nachtzoen dit te verzachten”, zegt Tummers. “Aan het einde zingen we de mensen bij naam toe en dit geeft altijd prachtige reacties. Mensen voelen zich gezien en gewaardeerd. Er zijn vaak waardevolle momenten tijdens de muzikale nachtzoen waarin er samen gezongen kan worden, even ontspannen kan worden, mensen geraakt worden of afgeleid worden van de situatie waarin ze zich in bevinden.”

Voor meer informatie over De Muzikale Nachtzoen: https://demuzikaleontmoeting.com/ Er is ook een (aangrijpend) filmpje gemaakt over de Nachtzoen.

Eén gedachte over “De Muzikale Ontmoeting winnaar Noorderlicht Prijs 2018

  1. Michiel Wolberink zegt:

    Van harte gefeliciteerd mensen van de Muzikale Nachtzoen. Zeer verdiend! Jullie doen dit werk vanuit jullie muzikale en menselijke hart en zijn hiermee een lichtje voor veel anderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *