Genomineerden 2019

Tot vrijdag 12 juli 2019 konden inspirerende initiatieven in de palliatieve (terminale) zorg aangemeld worden voor de Noorderlicht Prijs. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Nationale Congres voor Hospicezorg, op 4 oktober in Ede. De Stichting ontving de volgende nominaties:

Het Uitvaartwensenspel, een initiatief van Cathelijne de Vries, maar na haar overlijden uitgewerkt door Sonja Brouwers. Het spel is bedoeld om op een luchtige wijze met elkaar in gesprek te gaan over je uitvaartwensen.

Het Doorleefboek, een initiatief van Ellen Dreezens. Het Doorleefboek bestaat uit een set van twee boeken. Het eerste boek, het Doorleefboek zelf, is een praktisch werkboek voor kinderen die een dierbare zijn verloren en daarbij begeleiding kunnen gebruiken. Het tweede boek is een boek voor de volwassene die het kind begeleidt.

De Moppies zijn een initiatief van Miranda Smit-van Keulen. Het is een troostconcept voor ouders en kinderen die een dierbare verliezen, met name gericht op het gebruik in een hospice. De Moppies zijn kussens en bieden letterlijk en figuurlijk kleur, steun en troost aan kinderen bij moeilijke momenten.

Het Netwerk Beeldende Begeleiding in de laatste levensfase is een netwerk van professionals dat zich inzet voor het gebruik van beeldende begeleiding in de palliatieve fase. Hun achtergronden variëren, van kunstzinnig therapeut of vaktherapeut beeldend tot kunstzinnig coach of psycho-sociaal therapeut.

Het netwerk Mijn masker af is een plek vóór, dóór en over jongeren met verlies en hun omgeving. De jongeren die zich hierbij hebben aangesloten willen andere jongeren inspireren in het bespreekbaar maken van rouw, verdriet en verlies.

Het samenwerkingsverband Bij Leven Vaarwel bestaat uit schrijvers, dichters, kunstenaars, muzikanten, songwriters en andere creatieven, die in dienst kunnen staan van burgers die een tastbare herinnering willen achterlaten voor hun naasten.

Het tijdschrift Drempel van het Landelijk Expertisecentrum Sterven zorgde er vorig jaar voor dat veel media aandacht besteedden aan sterven. Het tijdschrift staat vol mooie reportages, diepte-interviews en artikelen over het proces van sterven.